Kjennekroken

Jack Russell Terrier

 

I Norge finnes det ca 250 forskjellige raser å velge mellom. Som hundekjøper har man derfor et viktig valg som må gjøres. Utseende til de forskjellige rasene kan man danne seg et visst inntrykk av gjennom ulike bilder man finner og rasens rasestandard. Men hundens utseende er det mest viktige dersom du ønsker å ha den som bilde på veggen. Egenskapene til hunden er langt viktigere dersom du skal få deg en hund som passer til de aktivitetene du ønsker å bruke hunden til, og de ønskene resten av familien måtte ha til det nye familiemedlemmet.

I tillegg vil krav til pelsstell og krav til mosjon/trening, samt størrelse også være viktig for at hundeholdet skal bli slik du ønsker deg.

Enkelte raser er kjent for å være dominante, andre uavhengige, noen strie, noen gode familiehunder. Til tross for medfødte egenskaper, kan ikke hunder puttes i bås på en slik kategorisk måte. Dette fordi miljøet spiller en stor rolle for hvordan hundens karakter utvikler seg. Hunder er også individuelle. MEN, for ansvarsbevisste oppdrettere vektes rasens typiske egenskaper og karakter mye, og er fundamentet i valg og sammensetning av avlsdyr. Man bør lese grundig igjennom de ulike rasers egenskaper, er det noe ved disse som ikke passer deg; velg noe annet. Men er dette rasen som passer godt, søk etter valp som kommer fra planmessig avl på nettopp disse egenskapene. Så kan du som hundeeier gjøre en god jobb videre for å forme og oppdra hunden på best mulig måte.

Har du funnet ut hvilken rase som passer best for deg, kommer neste viktige valg: Hvor bør man kjøpe valp?

Har du ønske om å kjøpe en bestemt rase, er det beste alternativet å komme i kontakt med registrert oppdretter. De fleste raseklubber har en valpeformidler og en liste over godkjente oppdrettere. Valpeformidlere kan man ringe eller skrive til, men man finner også ofte informasjon om dette på rasens offisielle rasesider.

En seriøs oppdretter vil stille deg spørsmål. De har valpens beste i tankene og vil vite hvem de selger valpene til for å sikre at de får et godt og trygt hjem. En oppdretter spør deg også om dine forventninger til valpen fordi han/hun vil at du skal ha tenkt igjennom hvorfor du vil ha hund, og om dette er rett rase for deg. Oppdrettere som ikke stiller spørsmål, som ikke stiller krav til valpens oppvekstvilkår, som ikke kan gi deg råd - eller som til og med ikke tillater deg å komme på besøk i hjemmet, som vil overlevere valpen på et tilfeldig sted eller ikke kan/vil vise deg foreldre/mor til valpene - disse bør du unngå!!

Treff helst flere oppdrettere og vær oppmerksom. Finner du en oppdretter som du trives med, har du nytte av det lenge. Du kan få støtte og råd når spørsmål dukker opp underveis gjennom valpens oppvekst. Har du funnet en oppdretter du har tillit til; Hvilken valp velger man i et kull?

Helse og karakter er to viktige kriterier for å velge valp. Valpen bør også være registrert, ID-merket, markekurbehandlet, vaksinert, ha "fersk" veterinærattest og leveres med NKKs kjøpsavtale.

Oppdretteren bør vise fram alle valpene i kullet sammen med kullest mor. Mor kan være litt tynn og se litt sliten ut etter å ha fostret et helt valpekull, men hun bør se fornøyd ut, være velstelt og hengiven. Valpen skal ikke være skitten eller lukte vondt. Den skal ha klare øyne, ren nese og ører. Pelsen skal verken være matt eller sprø. Adferdsmessig bør valpen være glad og leken overfor både søsken og mennesker.

Du bør også sjekke hvor mye plass valpen har. Den vil kunne synes det er uvant å flytte til et nytt hjem, men den kan få tilpasningsproblemer hvis den har vært holdt i et lukket rom uten mulighet til å utforske og gå ut.

Hvis alle valpene er friske, varierer forskjell på individuell karakter på valpene fra kull til kull.  En oppdretter bør ha en oppfatning av de ulike valpers egenskaper; sosiale tilknytning, selvstendighet, robusthet, jakt og lekelyst mm. Dette kan være viktige elementer i fordelingen av valper. De egenskaper man ser hos valper fra 6-7 ukers alder, gjenspeiler ofte karakteren deres som voksen under normale oppvekstvilkår. Oftest gjøres fordeling av et valpekull av oppdretter i samarbeid med valpekjøpere etter ønsker og forventninger. Fornuftige og velbegrunnede valg kan ikke skje før valpene er 5-6 uker gamle og noen ganger helt fram mot normal leveringstid. Får du mulighet til å velge valp tidligere på bakgrunn av valpers utseende, ville jeg vært skeptisk til oppdretters seriøsitet! Konstruksjon sees også best fra 6 ukers alder.

Lykke til med valget av din valp!!